شهروند الکترونیک
شهروند الكترونيك (E_CITIZEN) كيست؟
شهروند الكترونيك كسي است كه از حداقل دانش لازم درباره مفاهيم پايه فناوري اطلاعات و ارتباطات برخوردار است، توانايي برقراري ارتباط با اينترنت و ارسال و دريافت پيامهاي الكترونيكي از طريق پست الكترونيك را دارد و همچنين اطلاعات، خدمات، كالاها و نرم افزارهاي مورد نياز خود را از طريق اينترنت جستجو ميكند.
در زندگی امروزی، به دلیل تعدد وظایف شهروندان، هر فرد نیاز ها و وظایف گوناگونی دارد و برای رفع بسیاری از نیاز های خود، مجبور به استفاده از شیوه های آسان و کم هزینه تر ميباشد. یکی از روشهای جایگزین انجام فعالیت های روزمره شهروندی، مانند پرداخت قبوض، پرداخت عوارض، انجام امور بانکی، مراجعه به ادارات، دریافت مجوزات، خرید و فروش، آموزش و غیره است.
شهروندان درطول زندگي خود، نقشهاي متفاوتي ايفا مينمايند كه در هر كدام از اين نقشها وظايفي بر عهده آنهاست.
شهروند الكترونيك، كسي است كه توانايي انجام وظايف روزمرهاي كه ايفاي نقشهاي متفاوت درطول زندگي براي وي بوجود ميآورد را با كمك ابزارهاي الكترونيكي داشته باشد
تمامي انسانهادر طول زندگي خود، نقشهاي متفاوتي را ايفا مي نمايند. براي هر يك از ما، در نقش فرزند، والدين، خويشاوندان دور و نزديك، كاسب، تاجر، كارمند، مدير، توليد كننده،دانش آموز، دانشجو، معلم ، استاد، رئيس دانشگاه و دهها نقش كوچك و بزرگ ديگروظايفي متصور است كه به صورت روزمره به آنها ميپردازيم. ما تا به امروز اين وظايف را به كمك روشهاي فعلي انجام ميداديم، اما امروزه ابزار الكترونيكي، انجام امور وايفاي وظايف شهروندي را بسيار سادهتر، سريعتر و ارزانتر نموده است.
به عنوان مثال، يك زن در يك خانواده نقش يك همسر و مادر را بر عهده دارد. بخش عمدهاي ازخريدهاي خانه بر عهده مادر است، پرداخت قبوض، پيگيري وضعيت تحصيلي فرزندان و دهها وظيفه ريز و درشت ديگر بر عهده وي گذاشته شده است. چنانچه اين مادر بتواند برخي از اين وظايف را با استفاده از ابزارهاي الكترونيكي مانند وب سايتها، پست الكترونيك و …به انجام رساند، طبعا صرفهجويي بسياري در وقت و هزينه خانواده خواهد شد و اين وقت و هزينه اضافه را صرف امور مهم ديگري خواهد نمود. اين مادر در محل كار خود در نقش يك معلم، كارمند، مدير و غيره است؛ در اين نقشها نيز وي ميتواند با استفادهاز ابزارهاي الكترونيكي انجام امور را تسريع و كم هزينهتر نمايد. اين مادر/ كارمندنقشهاي اجتماعي متفاوت ديگري را نيز ايفا مينمايد كه در هر كدام از آنها ابزارالكترونيكي به نحوي مي تواند به وي كمك نمايد. وي وقتي يك شهروند الكترونيكي خواهدبود كه بتواند اين وظايف مختلف را با كمك ابزار الكترونيكي و با كيفيت و كميت بسياربهتري به انجام رساند.
مقوله هاي جديدي چون تجارت الكترونيك، دولت الكترونيك،آموزش الكترونيك، سلامت الكترونيك، انتشارات الكترونيك، انتخابات الكترونيك و … هر يك در برگيرنده قسمتي از زندگي و فعاليتهاي روزمره ما هستند. شهروند الكترونيك بايد بتواند در قالب آنها به انجام وظايف خويش بپردازد.
شهروند الكترونيك به شهروندي گفته مي شود كه توانايي استفاده از خدمات برخط(آنلاین) دولتها را در حد مطلوب داشته باشد. در واقع شهروندان الكترونيك همان كاربران جوامع اطلاعاتي هستند.