معرفتی
??????
《غنیمت شماری فرصت ها》
✍ حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
? خداوند متعال در قرآن کریم ميفرمايد: «إِنَّا مَكَّنَّا لَهُ فِي الْأَرْضِ وَ آتَيْناهُ مِنْ كُلِّ شَيْءٍ سَبَبا؛ ما برای ذوالقرنين امكاناتي فراهم كرديم، براي اين كه توسعه پیدا کند و پيش برود، سببي را براي رشد در اختيار او قرارداديم سوره کهف، آیه ۸۴» و در ادامه میفرماید: «فَأَتْبَعَ سَبَبا؛ پس او تبعیت کرد».
? از مجموع آیات، چنین برداشت میشود: عمده كساني كه در مسیر حق، موفق نمیشوند، مربوط به اين است كه وقتی اسباب رشد برای آن ها فراهم شود، از این فرصت استفاده نمی کنند، اقدامهای لازم را انجام نمیدهند و اين غفلت (عدم تبعیت از سبب) برای سالک، عيب بزرگي است و باعث میشود زمان را از دست بدهد.
? مثلا اگر کسی [برای عبادات و اعمال صالح] اقبال دل پیدا کند، ميتواند هشتاد درصد از آن اقبال استفاده كند و ميتواند پنج درصد استفاده كند و ميتواند اصلا استفاده نكند.
? در روایتی از نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله آمده است: «إِنَّ لِرَبِّكُمْ فِي أَيَّامِ دَهْرِكُمْ نَفَحَات أَلَا فَتَعَرَّضُوا لَهَا؛ همانا در ایام زندگیتان رایحه های معنوی از جانب حق تعالی به سوی شما میوزد، آگاه باشید و خود را در معرض آنها قرار دهید.
? بحار،ج ۶۸، ص۲۲۱».
? كمتر كسي است كه سبب را متابعت كند. اشخاص، اوقات را در اين زمينه از دست میدهند؛ امّا ذوالقرنین از امكانات به نحو احسن استفاده كرد. خلاصه این که همّت گماشت، عزم كرد و بهره برد.